Северна Македония е наш съсед и стратегическият интерес на България трябва

...
Северна Македония е наш съсед и стратегическият интерес на България трябва
Коментари Харесай

Извива ли някой ръцете на Скопие?

" Северна Македония е наш комшия и стратегическият интерес на България би трябвало да бъде всички дружно на Балканите да бъдем част от НАТО и Европейски Съюз. Това е бъдещето ". Това съобщи пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк  Илхан Кючюк Илхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 година в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 година е преди конституционния спор в Народното събрание на РСМ.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1170
" Няма да има смяна на позицията на ЕС - нито има предпочитание, нито няколко месеца преди европейските избори ще се захване Европейска комисия, Съветът и да се ангажират с смяна на разпоредбите. Правилата са такива, те са съгласувани и всеки би трябвало да се преценява с тях. Второ - няма да има по-добро предложение, тъй като това е най-хубавото. Никой не извива ръцете на Скопие, никой не слага спомагателни условия. Това не е никакъв български диктат, а това са европейските правила, по които би трябвало да върви Северна Македония ", разяснява той. 

По думите му за всичко това се изисква политическо изпитание и предпочитание страната да върви в една или друга посока. 

" Изборът е извънредно на Северна Македония. Ако Вътрешна македонска революционна организация - ДПМН не желае да бъде на страната на европеизацията на РСМ, отговорността е на партията, само че за жалост, това ще спре за не доста малко време пътят на Северна Македония към Европейски Съюз ", безапелационен бе евродепутатът. 

Според него е напълно действително Албания да бъде отделена от Северна Македония. 

Кючюк се съгласи с мнението на македонския министър председател Ковачевски, че при крах аргументите могат да бъдат търсени единствено и само в Скопие: 

" Трябва да има явен политически знак, т.е. обединени старания, от страна на всички. Дебатът може и би трябвало да бъде тежък, когато приказваме за вътрешнополитически въпроси, само че когато приказваме за стълбовете на интеграцията, НАТО и Европейски Съюз, цивилизованият избор на страната - тук би трябвало да има едно само мнение - следването на стратегическите цели на страната. Такъв е и българският образец ". 

Условията не са български, а европейски, акцентира Кючюк и добави, че с тези условия са се съгласили и България, и Северна Македония по време на френското председателство. " Имаме скрепени връзки под формата на гласувания в двете национални събрания ", добави той.

Политиците не би трябвало да се месят в историята, безапелационен е евродепутатът:

" Историята би трябвало да се остави в ръцете на историците, а политиците - да гледат в вероятност. Далеч по-различни неща имат да вземат решение днешните политически елити на България и Северна Македония, когато приказваме за вероятност. Включвам бизнес връзките, просвета, обучение - всичко, което би трябвало да бъде направено, с цел да могат двете страни да бъдат по-близко като страни, имайки поради общото си минало, с цел да търсят общо бъдеще в границите на Европейски Съюз. От това имат интерес и двете страни ".

Кючюк призна, че има напрежение сред двете страни. Според него многото неща, които са направени, могат да бъдат заличени с едно вандалско държание. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР